Suomalaiset koulut ovat jo pitkälti muuttaneet piirrettävät pinnat luokkahuoneessa liitutauluista magneettisiin valkotauluihin. Tussit eivät sotke ja jäljet on helpompi pyyhkiä pois. Magneettien avulla taululle voi ripustaa vaikkapa viikon aikataulun. Älypintojen hyödyt luokkahuoneessa eivät kuitenkaan rajoitu ainoastaan valkotauluihin.
Älypinnat, esimerkiksi värikkään sisämaalin alle asennettava magneettinen tapetti tai pöytään laitettava valkotaulukalvo, luovat uusia mahdollisuuksia luokkahuoneen tilankäyttöön. Pintojen asentaminen on perinteistä valkotaulua helpompaa, ja koon sekä muodon saa päättää itse.
Tässä neljä ehdotusta älypintojen käyttöön luokkahuoneessa:
- ripusta oppilaiden työt magneeteilla
- tee seinälle ilmoitustaulu
- hyödynnä älypintoja ryhmätöissä
- lisää tehokkuutta monitoimisilla pinnoilla
Kurkkaa lyhyet esittelyt eri tussitaulumateriaalivaihtoehdoista tästä postauksesta.
Ripusta oppilaiden työt magneeteilla
Monet opettajat haluavat laittaa oppilaidensa taidetyöt tai muut projektit näytille. Perinteisesti urakka hoidetaan teipeillä tai sinitarralla. Homma hoituu näillä keinoin turhan hitaasti, ja varsinkin sinitarra jättää usein seinään jälkiä.
Vaivalloisen sinitarrametodin sijaan ripustaminen hoituu magneeteilla helpommin ja nopeammin. Esimerkiksi magneettinen maali luo seinälle vahvan magneettisen alueen. Oppilaiden työt eivät siis löydy enää päivän päätteeksi lattialta.
Käytä samaa seinää ilmoitustauluna
Luokan ilmoitustaulu helpottaa opettajan ja oppilaiden välistä kommunikointia. Ilmoitustaululle voi ripustaa muistutuksia koepäivistä, oppilaiden täytettäviä papereita tai muita tärkeitä ilmoituksia.
Jos seinälle asentaa magneettisen pinnan, ilmoitukset saa ripustettua helposti itse valitulle paikalle. Pinnan koon ja muodon saa myös päättää itse. Taulun ei tarvitse viedä yhtään sen enempää tilaa kuin se kunakin hetkenä tarvitsee.
Katso postauksemme eri magneettimateriaalivaihtoahdoista täältä.
Hyödynnä älypintoja ryhmätehtävissä
Perinteisellä oppitunnilla opettaja seisoo luokan edessä ja selittää opetettavaa asiaa lukuisille oppilaille. Tällaisella opetustavalla keskustelu ja asian käsittely jää oppilaiden kannalta usein hyvin yksipuoliseksi. Ryhmätyöskentely voi lisätä oppilaiden mielenkiintoa aiheeseen.
Magneettinen seinäpinta, tussitaulupinta tai molemmat vaihtoehdot sisältävä magneettinen tussitaulutapetti mahdollistavat monimuotoisen ryhmätyöskentelytilan. Pulpeteissa istumisen sijaan oppilaat voi ohjata työskentelemään älypinnan äärellä.
Oppilaat voivat esimerkiksi ripustaa kuvia, havainnollistaa ajatuksiaan piirustuksilla tai kirjoittaa ylös tärkeitä avainsanoja. Seisominen auttaa oppilaita keskittymään ja osallistumaan aktiivisemmin. piirrettävät pinnat luokkahuoneessa toimivat myös pöydissä!
Lisää tehokkuutta ja aktiivisuutta monitoimisilla pinnoilla
Jo pelkästään magneettinen pinta avaa uusia mahdollisuuksia, mutta asentamalla monitoimisen pinnan samalle alueelle voi myös kirjoittaa tusseilla tai heijastaa projektorin. Enää ei tarvitse huolehtia varsinkin nuorten oppilaiden turvallisuuteen vaikuttavista liikkuvista osista, nastoista tai pölystä.
Monitoimisen pinnan toimintoja voi käyttää yhtä aikaa, joten opetusmetodeja voi soveltaa omiin tarpeisiin. Opettaja voi esimerkiksi heijastaa seinälle maailmankartan ja pyytää oppilaita ympyröimään tussilla, missä tietyt valtiot ovat. Näin oppilaisiin saa myös liikettä, mikä edistää lasten terveyttä.
Suurimman tehokkuuden takaa 3in1 tussitaulutapetti, joka on matalakiiltoinen magneettinen tussitaulutapetti eli se toimii myös heti valmiina valkokankaana.
Apua suunnitteluun
Monitoiminnallisen luokkahuoneen suunnittelussa on usein järkevä käyttää useita eri ratkaisuja sekä materiaaleja eri pinnoilla. Apua suunnitteluun löydät yhteystyökumppaneiltamme. Erityisesti Konttoripiste on erikoistunut modernien ja monikäyttöisten oppitilojen suunnitteluun.