Monikäyttöinen tila Nekalan kouluun

Tapasimme tämän vuoden alkukeväästä Tytti Turpeisen Arkkitehtitoimisto Ahonen & Kangasvieri Oy:sta ja hänellä oli meille mielenkiintoinen ehdotus. Tampereen yliopiston normaalikoulun alakoulun puolella oli tila, joka oli jaettu kirjahyllyillä kahtia. Tavoitteena oli tehdä tilan toisesta puolesta ryhmä- ja luokkatila, jota voitaisiin käyttää opetuksessa, ryhmätöissä ja ilmaisutaidon tunneilla.

20150527_142036

Lähdimme innolla projektiin mukaan, sillä tällainen tilojen hyödyntäminen on meillekin mieleen. Uskomme, että luokkatilat voivat olla monikäyttöisiä, muuntautuvia ja miellyttäviä paikkoja opiskella.

Esimerkiksi MTV uutisoi koulusta, jossa opettaja piti luokkatilaa huonoimpana mahdollisena oppimisympäristönä. Näin ei kuitenkaan saisi olla ja opetusmetodien muuttuessa tulisi luokkatilojen muuttua mukana. Kaikki luokkia, koko koulusta puhumattakaan, on harvoin varaa lähteä remontoimaan uusiksi kerralla, mutta pienillä ja kekseliäillä muutoksilla ja ratkaisuilla voidaan tehdä jo paljon. Normaalikoulun yhtenäisen tilan jakaminen kahdeksi erilliseksi tilaksi olemassa olevilla kirjahyllyillä on yksi hyvä esimerkki tästä. Kun tähän vielä yhdistettiin Smart Wall Paint -tussitaulumaali, saatiin kirjahyllyjen takalevyt hyötykäyttöön ja toimiva tussitaulupinta uuteen käytännölliseen tilaan. Perinteisten tuolien lisäksi tilaan oli hankittu Fat Boy Point -raheja ja puhallettavia jumppapalloja, jotka tuovat tilaan väriä ja sopivat hyvin energisille alakoululaisille istuimiksi.

20150527_140152

Smart Wall Paint -tussitaulumaalilla voidaan tehdä tussitaulu lähes mille tasaiselle pinnalle tahansa. Pinnan tärkein vaatimus on, ettei tussitaulumaali imeydy pohjamateriaaliin. Huokoiset materiaalit on ensin käsiteltävä huolellisesti pohjamaalilla, ettei tussitaulumaalin imeytymistä tapahdu, sillä tussitaulumaalia maalataan pinnalle vain yksi ohut kerros.

20150527_140142

Normaalikoulun kirjahyllyjen takalevyt olivat hyvin huokoista levyä, ja pohjamaalia upposi levyihin neljän reilun kerroksen verran. Normaalisti esimerkiksi tasoitetulle gyproc -levylle menee 2 kerrosta Smart Wall Paint -pohjamaalia. Pohjamaalissa ei kannata säästää tussitaulupintoja tehtäessä, sillä pohjamaalin käyttö tasaisella pinnalla on paras tapa varmistaa onnistunut Smart Wall Paint -tussitaulu.

Kävimme katsomassa tiloja pari viikkoa maalaamisen jälkeen ja innokkaat 4. luokkalaiset olivatkin jo päässeet tutustumaan tilaan.

Artikeln slutar. Gå till föregående eller nästa inlägg genom att klicka nedan!